podzielność, zasada wyłączania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Khamell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sty 2008, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczerców
Podziękował: 3 razy

podzielność, zasada wyłączania

Post autor: Khamell »

Treść: Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 1000, które dzielą się przez 15 lub 20, ale nie dzielą się przez 60?

Z zasady wyłączania utworzyłem coś takiego \(\displaystyle{ \left| A_{15} \cup A_{20} \backslash A_{60} \right| = \left| A_{15} \right| + \left| A_{20} \right| - \left| A_{15} \cap A_{20} \right| - \left| A_{15} \cap A_{60} \right| - \left| A_{20} \cap A_{60} \right| + \left| A_{20} \cap A_{15} \cap A_{60} \right|}\).

Czy dobrze?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

podzielność, zasada wyłączania

Post autor: BettyBoo »

Dobrze.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ