Zadanie z podzielności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Zadanie z podzielności

Post autor: alexandra »

Dla dowolnej liczby całkowitej k niepodzielnej przez n, liczba 6k nie jest podzielna przez n. Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla
a) n=24;
b) n=25;
c) n=26;
d) n=27 ? Jak się za to zabrać ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Zadanie z podzielności

Post autor: mol_ksiazkowy »

tylko ad b prawda
\(\displaystyle{ n=24, k=4}\)
\(\displaystyle{ n=26, k=13}\)
\(\displaystyle{ n=27, k=9}\)
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Zadanie z podzielności

Post autor: alexandra »

Wiem, że odpowiedź b jest prawdziwa, ale nie wiem jak to sprawdzić !!!!
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Zadanie z podzielności

Post autor: Sir George »

wszystko sprowadza się do sprawdzenia, kiedy dzielniki 6 (tj. 2 lub 3) są dzielnikami n. Wówczas wartość logiczna zdania w zadaniu jest 0...
ODPOWIEDZ