Czy istnieją takie liczby ?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Czy istnieją takie liczby ?

Post autor: alexandra »

Czy istnieją takie liczby całkowite m i n większe od 100, że prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ 2^{n} = m^{2}}\) ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Czy istnieją takie liczby ?

Post autor: mol_ksiazkowy »

np. \(\displaystyle{ m=2^{51}, n=102}\)
ODPOWIEDZ