kolejne liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

kolejne liczby

Post autor: bartek5 »

mam cyfry: 3,6,10,15 itp..
1. 3
2. 6
3. 10
4. 15
5. 21
.
.
.
100. ?

to jaka cyfra będzie na miejscu 100?
wskazówka:
6-3=3
10-6=4
15-10=5 itp.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

kolejne liczby

Post autor: maise »

masz taki ciąg:
\(\displaystyle{ a_{1}=3\\
a_{2}=3+3\\
a_{3}=3+3+4\\
a_{4}=3+3+4+5\\}\)


czyli
\(\displaystyle{ a_{100}=3+3+4+5+6+7+8+...+101=1+2+3+...+101}\)

i policz sobie to dalej
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

kolejne liczby

Post autor: bartek5 »

=5151 ?
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

kolejne liczby

Post autor: maise »

tak
cienkibolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

kolejne liczby

Post autor: cienkibolek »

bartek5 pisze:to jaka cyfra będzie na miejscu 100?
liczba nie cyfra
ODPOWIEDZ