NWD, ideal glowny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

NWD, ideal glowny

Post autor: lenkaja »

Znalezc jesli istnieje NWD 6 i \(\displaystyle{ 2+2i \sqrt{5}}\) w pierscieniu \(\displaystyle{ Z[i \sqrt{5} ]}\). Sprawdzic, czy zbior \(\displaystyle{ 6Z[i \sqrt{5}]+(2+2i \sqrt{5})Z[i \sqrt{5}]}\) jest idealem glownym pierscienia \(\displaystyle{ Z[i \sqrt{5} ]}\).
ODPOWIEDZ