Witam. Mam problem z:
Wykaż,że liczba \(\displaystyle{ 3^{18}-2^{18}}\) jest podzielna przez 19
Wykazanie, że liczba jest podzielna przez x
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wykazanie, że liczba jest podzielna przez x
\(\displaystyle{ 3^{18}-2^{18}=3^{3\cdot 6}-2^{3\cdot 6}=27^{6}-8^{6}=(27-8)(27^{5}+27^{4}\cdot 8 +...)}\)essej pisze:Witam. Mam problem z:
Wykaż,że liczba \(\displaystyle{ 3^{18}-2^{18}}\) jest podzielna przez 19
W ostatnim przejściu skorzystałem ze wzoru 9. stąd: 2523.htm
Ewentualnie możesz rozkładać to ze wzoru na różnicę kwadratów i też powinno wyjść.
Wykazanie, że liczba jest podzielna przez x
Na początku rozkładałem tak:
\(\displaystyle{ (3^{9}-2^{9})(3^{9}+2^{9})}\)
tylko dalej nie wiem jak rozłożyć
\(\displaystyle{ (3^{9}-2^{9})(3^{9}+2^{9})}\)
tylko dalej nie wiem jak rozłożyć
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wykazanie, że liczba jest podzielna przez x
Pierwszy nawias możesz ze wzoru na różnicę sześcianów, jeśli go nie znasz to jest też w linku który podałem w moim poprzednim poście.
Wykazanie, że liczba jest podzielna przez x
\(\displaystyle{ [(3^{3})^{3}-(2^{3})^{3}](3^{9}+2^{9})}\)xanowron pisze:Pierwszy nawias możesz ze wzoru na różnicę sześcianów, jeśli go nie znasz to jest też w linku który podałem w moim poprzednim poście.
Hmm ?