Czy istnieje taka liczba...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Czy istnieje taka liczba...

Post autor: alexandra »

Czy istnieje taka liczba rzeczywista x, że a) \(\displaystyle{ x^{55}}\) + \(\displaystyle{ 55x^{5}}\) = - 5; b) \(\displaystyle{ x^{44}}\) + \(\displaystyle{ 44x^{4}}\) = 4 ; c) \(\displaystyle{ x^{33}}\) + \(\displaystyle{ 33x^{3}}\) = 3 ?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Czy istnieje taka liczba...

Post autor: juzef »

Wszędzie tak. Nie widzę związku z teorią liczb.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Czy istnieje taka liczba...

Post autor: alexandra »

Jak to sprawdzić ?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Czy istnieje taka liczba...

Post autor: juzef »

ODPOWIEDZ