Mam problem z zadaniem:
Zapisz w notacji wykładniczej liczby:
A) 231 B) 0,012
Notacja wykladnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaaaa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 20 razy
Notacja wykladnicza
liczba zapisana w notacji wykładniczej:
\(\displaystyle{ a}\)\(\displaystyle{ *}\) \(\displaystyle{ 10^{n}}\)
a to liczba \(\displaystyle{ 1}\)\(\displaystyle{ \le}\)\(\displaystyle{ a}\)\(\displaystyle{ <}\)\(\displaystyle{ 10}\)
\(\displaystyle{ 10^{n}}\) potęga liczby 10 o wykładniku całkowitym
\(\displaystyle{ A}\))\(\displaystyle{ 231}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 2,31}\)\(\displaystyle{ *}\)\(\displaystyle{ 10^{2}}\)
\(\displaystyle{ B}\))\(\displaystyle{ 0,012}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 1,2}\)\(\displaystyle{ *}\)\(\displaystyle{ 10^{-2}}\)
\(\displaystyle{ a}\)\(\displaystyle{ *}\) \(\displaystyle{ 10^{n}}\)
a to liczba \(\displaystyle{ 1}\)\(\displaystyle{ \le}\)\(\displaystyle{ a}\)\(\displaystyle{ <}\)\(\displaystyle{ 10}\)
\(\displaystyle{ 10^{n}}\) potęga liczby 10 o wykładniku całkowitym
\(\displaystyle{ A}\))\(\displaystyle{ 231}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 2,31}\)\(\displaystyle{ *}\)\(\displaystyle{ 10^{2}}\)
\(\displaystyle{ B}\))\(\displaystyle{ 0,012}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 1,2}\)\(\displaystyle{ *}\)\(\displaystyle{ 10^{-2}}\)