nie jest liczbą całkowitą ...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: wilk »

udowodnij że wyrażenie :
\(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}+...+ \frac{1}{n}}\)
dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 2}\) nie jest liczbą całkowitą ...
z góry dziękuję za pomoc ...
frej

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: frej »

Podpowiedź:
Sprowadź do wspólnego mianownika i pokaż, że pewna liczba pierwsza, która dzieli mianownik nie dzieli licznika ( z dokładnością do krotności tej liczby )
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: wilk »

ciągle nie wiem jak to zrobić podpowiedz dalej
frej

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: frej »

postulat Bertranda ( tw. Czebyszewa)
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: wilk »

pomiędzy n i 2n znajduje się liczba pierwsza ( o to chodzi ?) ale dalej nie wiem jak z tego skorzystać
frej

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: frej »

To weź taką liczbę pierwsza. Mianownik jest przez \(\displaystyle{ p}\) podzielny, a wszystkie poza jednym wyrażeniem są podzielne przez \(\displaystyle{ p}\), więc \(\displaystyle{ p \nmid licznik}\)
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

nie jest liczbą całkowitą ...

Post autor: wilk »

a no faktycznie! zrozumiałem wielkie dzięki
ODPOWIEDZ