Na polskiej wikipedii widnieje artykuł: w którym to mamy początkowe wartości ciągu liczb pierwszych Ramanujana. Czy istnieje wzór, pozwalający je wyznaczać? A jeśli tak, to jak on wygląda?
Pzdr
Liczby pierwsze Ramanujana
- etyre
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 24 gru 2008, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oz
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 5 razy
Liczby pierwsze Ramanujana
Polecam tę stronę:
W sekcji Formula masz taki (jeden z kilku) wzór: \(\displaystyle{ a_n = 1 + \max\{k: \pi(k) - \pi(k/2) = n - 1\}}\)
\(\displaystyle{ \pi(k)}\) jest chyba jasne (a jeśli nie: ), \(\displaystyle{ \max\{\}}\) to największa liczba ze zbioru spełniających warunek.
W sekcji Formula masz taki (jeden z kilku) wzór: \(\displaystyle{ a_n = 1 + \max\{k: \pi(k) - \pi(k/2) = n - 1\}}\)
\(\displaystyle{ \pi(k)}\) jest chyba jasne (a jeśli nie: ), \(\displaystyle{ \max\{\}}\) to największa liczba ze zbioru spełniających warunek.