TRUDNE równanie z potęgami

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

TRUDNE równanie z potęgami

Post autor: marian758 »

Witam. Mam mały problem z takim przykładem. Wierze, że ktoś mi pomoże

\(\displaystyle{ \frac{3 \cdot 2 ^{20} + 7 \cdot 2 ^{19} \cdot 52 }{(13 \cdot 8 ^{4}) ^{2} }}\)

Bardzo prosze o odpowiedz. Zależy mi na tym. Serdecznie pozdrawiam...
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

TRUDNE równanie z potęgami

Post autor: blost »

wylacz \(\displaystyle{ 2^{19}}\) przed nawias, rozpisz\(\displaystyle{ 8^4}\)
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

TRUDNE równanie z potęgami

Post autor: marian758 »

wylaczylem 2 do dziewiętnastej z licznika ale co dokładnie msze z robić w mianowniku? Mogłbys rozpisac?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

TRUDNE równanie z potęgami

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ 8^4=2^12}\)
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

TRUDNE równanie z potęgami

Post autor: marian758 »

a jak dochodze do momentu w mianowniku ze : \(\displaystyle{ (13 \cdot 2 ^{12}) ^{2}}\) to co z tym fantem zrobić. Jak dalej to pociągnąc? Czy mam spotegowac i 13 i 2 do dwunastej czy tylko edna liczbe?
ODPOWIEDZ