ułamek skracalny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

ułamek skracalny

Post autor: matematix »

Dowieść, że dla dowolnych \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \mathbb{N}}\) istnieje \(\displaystyle{ n \in \mathbb{Q}}\), dla którego ułamek \(\displaystyle{ \frac{an+b}{cn+d}}\) jest skracalny.
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

ułamek skracalny

Post autor: Vieshieck »

Znalazłem przypadek, w którym jest to niemożliwe. Nie wiem jednak, czy osoba, która zadała to zadanie, przyjmuje 0 za liczbę naturalną. Jeśli tak, to dla a=0,b=1,c=0,d=2. Dostajemy dla każdego n ułamek 1/2, który oczywiście jest nieskracalny. No ale jest to trochę naciągany przykład Nadal nie wiem, co zrobić, jeśli uznamy, że naturalne się zaczynają od 1, ale pracuję nad tym
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

ułamek skracalny

Post autor: BettyBoo »

Nie do końca rozumiem, co właściwie oznacza (nie)skracalność ułamka, gdy w liczniku i mianowniku są liczby wymierne...?
Przecież jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ n=\frac{p}{q}\in\mathbb{Q}}\), to dany ułamek ma postać \(\displaystyle{ \frac{\frac{ap+bq}{q}}{\frac{cp+dq}{q}}}\) - i jakby nie patrzeć, da się go skrócić przez \(\displaystyle{ q}\). Więc - on jest skracalny czy nie?


Pozdrawiam.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

ułamek skracalny

Post autor: matematix »

Na początek muszę się przyznać, że sam wymyśliłem to "twierdzenie". A była to raczej hipoteza niż twierdzenie...
BettyBoo pisze:Nie do końca rozumiem, co właściwie oznacza (nie)skracalność ułamka, gdy w liczniku i mianowniku są liczby wymierne...?
Przecież jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ n=\frac{p}{q}\in\mathbb{Q}}\), to dany ułamek ma postać \(\displaystyle{ \frac{\frac{ap+bq}{q}}{\frac{cp+dq}{q}}}\) - i jakby nie patrzeć, da się go skrócić przez \(\displaystyle{ q}\). Więc - on jest skracalny czy nie?

Pozdrawiam.
No i właśnie rozpatrywanie tego zadania przy tak ustalonych założeniach jest nieciekawe... Trzeba by było doprecyzować co oznacza w takim wypadku skracalność ułamka. Byłoby to trochę sztuczne.

Ciekawsza i bardziej precyzyjna jest taka hipoteza:
Dla dowolnych \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \mathbb{N^{+} }}\) istnieje \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\), dla którego ułamek \(\displaystyle{ \frac{an+b}{cn+d}}\) jest skracalny.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

ułamek skracalny

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \frac{2n+1}{2n+3}}\)?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

ułamek skracalny

Post autor: M Ciesielski »

BettyBoo, chodzi raczej o to, że licznik i mianownik sa względnie pierwsze.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

ułamek skracalny

Post autor: BettyBoo »

baQs, termin "względnie pierwsze" dotyczy liczb całkowitych, a tutaj mamy wymierne

Ta hipoteza dla n całkowitego jest nieprawdziwa, przykład podał Dasio11. Można też taki: \(\displaystyle{ \frac{2n+1}{2n+2}}\).

Można rozpatrzyć jeszcze inną wersję - bazując na tym, o czym pisałam wyżej - czy dla dowolnych a,b,c,d naturalnych istnieją względnie pierwsze p i q takie, że ułamek \(\displaystyle{ \frac{ap+bq}{cp+dq}}\) jest skracalny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ