1lic zad. na 6

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Haskis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 gru 2009, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 55 razy
Pomógł: 14 razy

1lic zad. na 6

Post autor: Haskis »

\(\displaystyle{ 2^{n} \cdot (4-n)=2n+4}\)
Wyznacz wszystkie n dla których równanie jest spełnione
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

1lic zad. na 6

Post autor: sir_matin »

dla \(\displaystyle{ n=4}\) równanie nie jest spełnione, dla \(\displaystyle{ n \neq 4}\) możemy podzielić obie strony równania przez \(\displaystyle{ n-4}\), a teraz zastanów się jakie liczby mogą spełnić to równanie.
Awatar użytkownika
Haskis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 gru 2009, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 55 razy
Pomógł: 14 razy

1lic zad. na 6

Post autor: Haskis »

tak intuicyjnie wychodzi mi n=0 n=1 n=2 ale nie mam pojecia jak to wyznaczyć z \(\displaystyle{ -2^{n}= \frac{2n+4}{n-4}}\)
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

1lic zad. na 6

Post autor: sir_matin »

z równania
Haskis pisze:\(\displaystyle{ -2^{n}= \frac{2n+4}{n-4}}\)
trudno zauważyć, ale z \(\displaystyle{ 2^{n}= \frac{2n+4}{4-n}}\) , liczba po lewej stronie równania jest zawsze dodatnia, więc po prawej także aby równanie było prawdziwe, aby tak było n musi... i dla nich sprawdzamy.
ODPOWIEDZ