Reszty z dzielenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Marta24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 maja 2006, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Reszty z dzielenia

Post autor: Marta24 »

Dane są liczby całkowite a, b ε { 0,1,2,..., 100}. Wiadomo, że reszty z dzielenia liczb a i b przez m są równe, oraz że reszty z dzielenia liczb a i b przez n są równe. Czy stąd wynika, że a = b, jeżeli a) m = 16, n = 20; b) m = 13, n = 17; c) m = 10, n = 14; d) m = 7, n = 11 ?
ODPOWIEDZ