Rozwiąż równanie:
12x+15y+7z=11
Równanie diofantyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Równanie diofantyczne
wyciągasz wspólny czynnik przed nawias:
\(\displaystyle{ 3(4x+5y)+7z=11}\)
i podstawiasz:
\(\displaystyle{ 4x+5y=u\\
3u+7z=11}\)
rozwiązujesz drugie równanie, otrzymujesz \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ z}\), otrzymane \(\displaystyle{ u}\) podstawiasz do pierwszego i wyliczasz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ 3(4x+5y)+7z=11}\)
i podstawiasz:
\(\displaystyle{ 4x+5y=u\\
3u+7z=11}\)
rozwiązujesz drugie równanie, otrzymujesz \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ z}\), otrzymane \(\displaystyle{ u}\) podstawiasz do pierwszego i wyliczasz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy