Znaleźć 3 liczby pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ihadtrips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2009, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl

Znaleźć 3 liczby pierwsze

Post autor: ihadtrips »

Witam!
. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2009, o 17:29 przez ihadtrips, łącznie zmieniany 1 raz.
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znaleźć 3 liczby pierwsze

Post autor: rubik1990 »

Najpierw zauważ, że któraś z nich musi być równa 5
ihadtrips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2009, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl

Znaleźć 3 liczby pierwsze

Post autor: ihadtrips »

A mógłbyś rozwinąć?
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znaleźć 3 liczby pierwsze

Post autor: rubik1990 »

Załóżmy, że tą liczbą jest \(\displaystyle{ c}\). Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ 5(a+b+5)=5ab}\)
\(\displaystyle{ 5=ab-a+1-b-1}\)
\(\displaystyle{ 6=a(b-1)-(b-1)}\)
\(\displaystyle{ 6=(a-1)(b-1)}\)

Dalej już wiesz?
ODPOWIEDZ