1) Iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych parzystych jest równy kwadratowi mniejszej z nich.Co to za liczby?
2)Iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest o 34 mniejsze od kwadratu liczby mniejszej.Co to za liczby?
Sorry ale dla mnie do czarna magia !
Iloczyn dwóch kolejnych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 12:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piastów
- Podziękował: 2 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Iloczyn dwóch kolejnych
Zadanie 1.:
\(\displaystyle{ 2n(2n + 2) = (2n)^2 \\ 4n^2 + 4n = 4n^2 \\ 4n = 0 \\ n = 0}\)
A więc te liczby to zero i dwa.
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ (2n+1)(2n+3) + 34 = (2n+1)^2 \\ 4n^2 +8n + 37 = 4n^2 + 4n + 1 \\ n = -9}\)
\(\displaystyle{ 2n(2n + 2) = (2n)^2 \\ 4n^2 + 4n = 4n^2 \\ 4n = 0 \\ n = 0}\)
A więc te liczby to zero i dwa.
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ (2n+1)(2n+3) + 34 = (2n+1)^2 \\ 4n^2 +8n + 37 = 4n^2 + 4n + 1 \\ n = -9}\)