1)Wyznacz trzy kolejne liczby całkowite:
a) parzyste,których suma wynosi(-162)
b)nieparzyste,których suma wynosi (-147)
2)Wyznacz cztery kolejne liczby naturalne:
a)parzyste,których suma wynosi 68
b)nieparzyste,którch suma wynosi 112
Wyznacz trzy kolejne liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 12:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piastów
- Podziękował: 2 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz trzy kolejne liczby
Zadanie 1a.:
\(\displaystyle{ 2n + (2n +2) + (2n + 4) = -162 \\ 6n + 6 = -162 \\ n = -28}\)
Zadanie 1b.:
\(\displaystyle{ (2n + 1) + (2n + 3) + (2n + 5) = -147 \\ 6n + 9 = -147 \\ n = -26}\)
Zadanie 2a.:
\(\displaystyle{ 2n + (2n +2) + (2n + 4) + (2n + 6) = 68 \\ 8n + 12 = 68 \\ n = 7}\)
Zadanie 2b.:
\(\displaystyle{ (2n + 1) + (2n + 3) + (2n + 5) + (2n + 7) = 112 \\ 8n + 16 = 112 \\ n = 12}\)
\(\displaystyle{ 2n + (2n +2) + (2n + 4) = -162 \\ 6n + 6 = -162 \\ n = -28}\)
Zadanie 1b.:
\(\displaystyle{ (2n + 1) + (2n + 3) + (2n + 5) = -147 \\ 6n + 9 = -147 \\ n = -26}\)
Zadanie 2a.:
\(\displaystyle{ 2n + (2n +2) + (2n + 4) + (2n + 6) = 68 \\ 8n + 12 = 68 \\ n = 7}\)
Zadanie 2b.:
\(\displaystyle{ (2n + 1) + (2n + 3) + (2n + 5) + (2n + 7) = 112 \\ 8n + 16 = 112 \\ n = 12}\)