Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: AAAAAAA
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
\(\displaystyle{ 0,3(35)}\)
\(\displaystyle{ 10x - 3,35}\)
\(\displaystyle{ 1000x = 335,35}\)
\(\displaystyle{ 990x = 332}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{332}{990} = \frac{166}{495}}\)
\(\displaystyle{ 0,0(5)}\)
\(\displaystyle{ 10x= 0,5}\)
\(\displaystyle{ 100x = 5,5}\)
\(\displaystyle{ 90x = 5}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{90} = \frac{1}{18}}\)
\(\displaystyle{ 41,7(9)}\)
\(\displaystyle{ 10x = 417,9}\)
\(\displaystyle{ 100x = 4179,9}\)
\(\displaystyle{ 90x = 3762}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{3762}{90} = \frac{418}{10} = 41 \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ 10x - 3,35}\)
\(\displaystyle{ 1000x = 335,35}\)
\(\displaystyle{ 990x = 332}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{332}{990} = \frac{166}{495}}\)
\(\displaystyle{ 0,0(5)}\)
\(\displaystyle{ 10x= 0,5}\)
\(\displaystyle{ 100x = 5,5}\)
\(\displaystyle{ 90x = 5}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{90} = \frac{1}{18}}\)
\(\displaystyle{ 41,7(9)}\)
\(\displaystyle{ 10x = 417,9}\)
\(\displaystyle{ 100x = 4179,9}\)
\(\displaystyle{ 90x = 3762}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{3762}{90} = \frac{418}{10} = 41 \frac{4}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: AAAAAAA
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
dziekuję bardzo, ale mam tylko jedno pytanie.
Skąd wziela sie liczba 332 w pierwszy przykladzie?
Skąd wziela sie liczba 332 w pierwszy przykladzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: AAAAAAA
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
a jezeli mam przyklad 0,(12)
i wylicze to w ten sposob
x = 0,12,121212
100 x - 12,121212
100 - x = 12
99x = 12
x = {12 99} = {4 33}
czy to bedzie dobry wynik? bo jezeli zrobie twoim sposobem wyjdzie mi {4 30} i nie wiem czy tak, czy tak ma być
i wylicze to w ten sposob
x = 0,12,121212
100 x - 12,121212
100 - x = 12
99x = 12
x = {12 99} = {4 33}
czy to bedzie dobry wynik? bo jezeli zrobie twoim sposobem wyjdzie mi {4 30} i nie wiem czy tak, czy tak ma być
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: AAAAAAA
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
chcialam sie tylko upewnic, ze to bedzie to samo jak napisze 12/99 albo 12/90
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: AAAAAAA
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw liczbe w postaci ulamka zwyklego...
to dlaczego w tym przykladzie 0,(12) musialam wyliczyc tak, ze wyszlo mi 99, a dlaczego nie moge obliczyc tego w ten sposob ze tak jak Ty odejmuje 100x-10=90x i przez to wychodzi 12/90?