wyznaczanko czegoś tam
- tryginiatram
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
wyznaczanko czegoś tam
wyznacz taką wartość a, żeby pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-ax^{2}-25x+25a}\) były liczby -5, 3, 5
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznaczanko czegoś tam
\(\displaystyle{ -(5\cdot (-5)\cdot 3)=25a\ \Rightarrow \ a=3}\)
Sprawdzasz, że \(\displaystyle{ -5+5+3=a}\), więc wszystko się zgadza i masz odpowiedź.
Pozdrawiam.
Sprawdzasz, że \(\displaystyle{ -5+5+3=a}\), więc wszystko się zgadza i masz odpowiedź.
Pozdrawiam.