wypisujemy kolejne kwadraty
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
Wypisujemy kwadraty kolejnych liczb naturalnych, jaka liczba będzie stała na setnym miejscu?
Ja to rozumiem, że będzie taki sobie ciąg:
1,4,9,16,25...itd
i mamy stwierdzić jaka liczba będzie na setnym miejscu.
Ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ja to rozumiem, że będzie taki sobie ciąg:
1,4,9,16,25...itd
i mamy stwierdzić jaka liczba będzie na setnym miejscu.
Ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, o 17:46 przez Mayom, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
no jak ..
1: \(\displaystyle{ 1^2}\)
2: \(\displaystyle{ 2^2}\)
3: \(\displaystyle{ 3^2}\)
...
100 : \(\displaystyle{ 100^2}\)
1: \(\displaystyle{ 1^2}\)
2: \(\displaystyle{ 2^2}\)
3: \(\displaystyle{ 3^2}\)
...
100 : \(\displaystyle{ 100^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
jakby miało być tak jak Ty mówisz
to by było
wypisujemy kolejne liczby podniesione do drugiej potęgi czy coś w tym stylu ;F
poza tym nauczycielka mówiła, że to zadanie z kangurkowego studenta, więc trochę za proste by było.
to by było
wypisujemy kolejne liczby podniesione do drugiej potęgi czy coś w tym stylu ;F
poza tym nauczycielka mówiła, że to zadanie z kangurkowego studenta, więc trochę za proste by było.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
No to albo ci studenci ciut za dobrze mają, albo jakieś nieporozumienie w treści. Kolejne liczby podniesione do drugiej potęgi to to samo, co kolejne kwadraty...
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
Wypisujemy kolejno liczby, czy tworzymy liczbę z kolejnych kwadratów liczb naturalnych tj: 1249162536... ? Wtedy byłoby istotnie mniej oczywiste.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
wypisujemy kolejne kwadraty
Czyli chodzi o to, jaka będzie setna cyfra tej liczby? No to wystarczy sprawdzić, do kiedy kwadraty będą dwucyfrowe, trzycyfrowe itd. i policzyć po chamsku
<1, 3> - 1-cyfrowe.
<4, 9> - 2-cyfrowe.
<10, 31> - 3-cyfrowe.
\(\displaystyle{ (3-1+1) \cdot 1+(9-4+1) \cdot 2 +(31-10+1) \cdot 3+ \ldots}\)
Aż taka sumka przekroczy sto i wtedy sprawdzić, co konkretnie stoi na setnym.
Mi na szybko wyszło \(\displaystyle{ 1}\) jako pierwsza cyfra \(\displaystyle{ 38^2=1444}\).
<1, 3> - 1-cyfrowe.
<4, 9> - 2-cyfrowe.
<10, 31> - 3-cyfrowe.
\(\displaystyle{ (3-1+1) \cdot 1+(9-4+1) \cdot 2 +(31-10+1) \cdot 3+ \ldots}\)
Aż taka sumka przekroczy sto i wtedy sprawdzić, co konkretnie stoi na setnym.
Mi na szybko wyszło \(\displaystyle{ 1}\) jako pierwsza cyfra \(\displaystyle{ 38^2=1444}\).