Udowodnij indukcyjnie...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Udowodnij indukcyjnie...
Witam, czy możecie mi pokazać jak krok po kroku robić zadanie tego typu:
Udowodnij indukcyjnie że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ 3 | ( 4^{n} + 5)}\)
Najpierw sprawdzam dla n=1 i jest ok, a później mam sprawdzić dla n=n+1 i już nie jest ok:P
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Udowodnij indukcyjnie że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ 3 | ( 4^{n} + 5)}\)
Najpierw sprawdzam dla n=1 i jest ok, a później mam sprawdzić dla n=n+1 i już nie jest ok:P
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Udowodnij indukcyjnie...
a teraz moje idiotyczne pytanie: jaka jest druga strona równania?
bo ja zawsze rozwiązywałam z = i to było banalne...
myślę i myślę nad tym przykładem...
bo ja zawsze rozwiązywałam z = i to było banalne...
myślę i myślę nad tym przykładem...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Udowodnij indukcyjnie...
Całe zadanie to:
Udowodnij indukcyjnie że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ 3 | ( 4^{n} + 5)}\)
Udowodnij indukcyjnie że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi:
\(\displaystyle{ 3 | ( 4^{n} + 5)}\)
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Udowodnij indukcyjnie...
No ja wiem, czyli na siłę trzeba prawą stronę doprowadzić do tego, aby przed nawiasem była liczba 3.
Ale ja takich nie rozwiązywałam...
Ale ja takich nie rozwiązywałam...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Udowodnij indukcyjnie...
Heh, też wiem co trzeba osiągnąć ale nie wiem jak:P
Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie;)
Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie;)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 00:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Pomógł: 1 raz
Udowodnij indukcyjnie...
Pierwszym krokiem jest baza indukcji. Sprawdzasz czy teza jest prawdziwa dla n = 1 i tyle.
Potem robisz założenie indukcyjne, że dla pewnego n teza zachodzi. Wtedy chcesz pokazać, że teza jest także prawdziwa dla n + 1. Zatem założenie wygląda następująco:
\(\displaystyle{ 3 | 4^{n} + 5}\)
Jest to równoważne z takim napisem:
\(\displaystyle{ 4 ^{n} + 5 \equiv 0}\) ( mod 3 )
No i teraz mając do dyspozycji Twoje założenie i bazę chcesz pokazać, że
\(\displaystyle{ 4 ^{n + 1} + 5 \equiv 0}\) ( mod 3 )
Widzisz, że: \(\displaystyle{ 5 \equiv 2 ( mod 3 )}\), oraz
\(\displaystyle{ 5\equiv -4^{n} \equiv 2}\) (mod 3)
Czyli:
\(\displaystyle{ 4^{n} \equiv 1}\) (mod 3).
Zatem na mocy praw kongruencji \(\displaystyle{ 4^{n} * 4 \equiv 1 * 4 \equiv 1}\) (mod 3).
Ostatecznie \(\displaystyle{ 4 ^{n + 1} + 5 \equiv 1 + 2 \equiv 0}\) ( mod 3 ).
To pokazuje, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) zachodzi ta podzielność.
Pozdrawiam,
JW
Potem robisz założenie indukcyjne, że dla pewnego n teza zachodzi. Wtedy chcesz pokazać, że teza jest także prawdziwa dla n + 1. Zatem założenie wygląda następująco:
\(\displaystyle{ 3 | 4^{n} + 5}\)
Jest to równoważne z takim napisem:
\(\displaystyle{ 4 ^{n} + 5 \equiv 0}\) ( mod 3 )
No i teraz mając do dyspozycji Twoje założenie i bazę chcesz pokazać, że
\(\displaystyle{ 4 ^{n + 1} + 5 \equiv 0}\) ( mod 3 )
Widzisz, że: \(\displaystyle{ 5 \equiv 2 ( mod 3 )}\), oraz
\(\displaystyle{ 5\equiv -4^{n} \equiv 2}\) (mod 3)
Czyli:
\(\displaystyle{ 4^{n} \equiv 1}\) (mod 3).
Zatem na mocy praw kongruencji \(\displaystyle{ 4^{n} * 4 \equiv 1 * 4 \equiv 1}\) (mod 3).
Ostatecznie \(\displaystyle{ 4 ^{n + 1} + 5 \equiv 1 + 2 \equiv 0}\) ( mod 3 ).
To pokazuje, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) zachodzi ta podzielność.
Pozdrawiam,
JW