Rozwiąż równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Neosha »

Proszę o rozwiązanie równania:

\(\displaystyle{ x- x^{2}=7- (x+4)^{2}}\)

Rozwiązanie to:
x= -1
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ x-x^2 = 7-x^2-8x-16}\)

\(\displaystyle{ 9x=-9}\)

\(\displaystyle{ x=-1}\)
Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Neosha »

Dzięki
ODPOWIEDZ