Witam. Proszę o rozwiązanie zadania :
Usuń niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6}+6 }{3- \sqrt{6} }}\)
Wynik to \(\displaystyle{ 8+3 \sqrt{6}}\)
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{6}+6}{3-\sqrt{6}} \cdot \frac{3+\sqrt{6}}{3+\sqrt{6}}=...}\)
I liczysz...
I liczysz...
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
rozszerz ułamek przez \(\displaystyle{ 3+\sqrt{6}}\) , potem w mianowniku skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a w liczniku wymnóż.
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 108 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
Moglibyście to całkiem rozwiązać? Bo coś nie mogę dojść sama...
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
Napisz swoje obliczenia, to Ci pokaże w którym miejscu robisz błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6}+6 }{3- \sqrt{3} } \cdot \frac{3+ \sqrt{3} }{3+ \sqrt{3} } = \frac{3 \sqrt{6}+6+18+6 \sqrt{6} }{9-6}= \frac{24+9 \sqrt{6} }{3} = \frac{3(8+3 \sqrt{3}) }{3} = 8+3 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 108 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika 2
Nie wiem jak to poskracać... tak jak napisał b_m_5
i cały czas wychodzi mi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) a w rozwiązaniu mam \(\displaystyle{ 8+3 \sqrt{6}}\)-- 25 lis 2009, o 18:46 --OK już mam.. ;]
i cały czas wychodzi mi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) a w rozwiązaniu mam \(\displaystyle{ 8+3 \sqrt{6}}\)-- 25 lis 2009, o 18:46 --OK już mam.. ;]