kongruencja z silnią

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rhomcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2007, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

kongruencja z silnią

Post autor: rhomcio »

Pokazać, że \(\displaystyle{ 2 *26! \equiv -1(mod29)}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

kongruencja z silnią

Post autor: BettyBoo »

29 jest liczbą pierwszą, więc z tw Wilsona \(\displaystyle{ 28! \equiv -1(mod29)\ \Rightarrow \ 28\cdot 27\cdot 26! \equiv -1(mod29)}\), co po uproszczeniu daje tezę.

Pozdrawiam.
bankierka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 6 razy

kongruencja z silnią

Post autor: bankierka »

\(\displaystyle{ 28!\equiv-1(mod29)\rightarrow 28 \cdot 27 \cdot 26!\equiv (-1) \cdot (-2) \cdot 26!(mod29)\equiv2 \cdot 26!(mod29)}\)
i już
ODPOWIEDZ