Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Witam forumowiczów, mam pewien problem z dwoma zadaniami, może znajdzie się ktoś kto mi pomoże?
1) Liczba dwucyfrowa jest 7 razy większa od sumy cyfr tej liczby. Jeżeli odejmiemy 27 od tej liczby, to otrzymamy liczbę powstałą z przestawienia jej cyfr. Co to za liczba?
2) Wykaż, że iloraz iloczynu czterech kolejnych liczb naturalnych i liczby 8 daję resztę 0.
1) Liczba dwucyfrowa jest 7 razy większa od sumy cyfr tej liczby. Jeżeli odejmiemy 27 od tej liczby, to otrzymamy liczbę powstałą z przestawienia jej cyfr. Co to za liczba?
2) Wykaż, że iloraz iloczynu czterech kolejnych liczb naturalnych i liczby 8 daję resztę 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
1. na forum są setki takich zadań.Made pisze:Witam forumowiczów, mam pewien problem z dwoma zadaniami, może znajdzie się ktoś kto mi pomoże?
1) Liczba dwucyfrowa jest 7 razy większa od sumy cyfr tej liczby. Jeżeli odejmiemy 27 od tej liczby, to otrzymamy liczbę powstałą z przestawienia jej cyfr. Co to za liczba?
2) Wykaż, że iloraz iloczynu czterech kolejnych liczb naturalnych i liczby 8 daję resztę 0.
2. zła treść.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Zła treść tzn? Zła nazwa tematu? Przepraszam ale nie wiem jak nazwać w ten temat w takim razie. Zapewne są i setki ale prosiłbym jednak aby ktoś pomógł mi je rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
ah, przepraszam, w drugim nie zauważyłem "ILORAZ iloczynu:
w takim razie jest ok i też na forum było, może nie setki, ale dziesiątki razy.
poszukaj.
w takim razie jest ok i też na forum było, może nie setki, ale dziesiątki razy.
poszukaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Szukałem ale coś mi opornie idzie, nie wiem może nieumiejętnie szukam ale w każdym razie może jednak znajdzie się ktoś kto by mi to rozwiązał, mam problem z tymi zadaniami od 2 godzin i niestety żadnych postępów z mojej strony dlatego napisałem na tym forum
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
mamy tak:
\(\displaystyle{ n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
jakie warunki musi spełniać liczba aby była podzielna przez 8?
jak możesz zapisać liczbę dwucyfrową jeśli wiesz, że jej cyfrą dziesiątek jest a, zaś cyfrą jedności jest b?
\(\displaystyle{ n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
jakie warunki musi spełniać liczba aby była podzielna przez 8?
jak możesz zapisać liczbę dwucyfrową jeśli wiesz, że jej cyfrą dziesiątek jest a, zaś cyfrą jedności jest b?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
A jednak
I w miejsce n podstawiam liczbę która się podzieli przez 8 tak?
A z drugim zaś mam nadal problem. Możesz mi to jeszcze jakoś bardziej dogłębnie wytłumaczyć? Nie jestem orłem z takich działań więc proszę o pomoc.
I w miejsce n podstawiam liczbę która się podzieli przez 8 tak?
A z drugim zaś mam nadal problem. Możesz mi to jeszcze jakoś bardziej dogłębnie wytłumaczyć? Nie jestem orłem z takich działań więc proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
masz pokazać, że dla każdego n ta liczba się przez 8 dzieli, a chcesz pokazać, że ta liczba dzieli sie przez 8 <=> gdy n się dzieli przez 8.Made pisze:A jednak
I w miejsce n podstawiam liczbę która się podzieli przez 8 tak?
aby liczba była podzielna przez 8 to na pewno musi być podzilena przez 2 i 4.
liczba dwucyfrowa, której cyfrą dziesiątek jest a, zaś cyfrą jedności jest b to:
10a+b
suma cyfr tej liczby to oczywiście a+b
liczba z przestawionymi cyframi to 10b+a
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
No dobrze mam tą liczbę ale co w związku z nią, jak pokazać, że daje 0, bo nie rozumiem nadal do końca tego co mi tłumaczysz.
A odnośnie zadania drugiego to jak tą liczbę w końcu obliczyć, dlaczego podałeś "10a+b"?
A odnośnie zadania drugiego to jak tą liczbę w końcu obliczyć, dlaczego podałeś "10a+b"?
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Ja Ci daję wskazówki. Sam masz chociaż trochę pomyśleć, da Ci to dużo więcej niż przeczytanie gotowca.Made pisze:No dobrze mam tą liczbę ale co w związku z nią, jak pokazać, że daje 0, bo nie rozumiem nadal do końca tego co mi tłumaczysz.
wśród czterech kolejnych liczb naturalnych na pewno jedna jest podzielna przez 4 i na pewno znajdzie się inna podziielna przez 2, zgodzisz się z tym?
zatem ich iloczyn...
No to wynika z dziesiętnego systemu liczbowego.Made pisze:dlaczego podałeś "10a+b"?
ale intuicyjnie chyba jest jasne?
np. 26 = 10*2+6
2-cyfra dziesiątek, 6 cyfra jedności.
91 =10*9+1
9-cyfra dziesiątek, 1 -cyfra jedności.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
No ja rozumiem o co Ci chodzi ale nie umiem tego zapisać
@EDIT
To z liczbą dwucyfrową załapałem dzięki Ale tego drugiego nadal nie mogę rozgryźć
@EDIT
To z liczbą dwucyfrową załapałem dzięki Ale tego drugiego nadal nie mogę rozgryźć
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Wśród kolejnych czterech liczb naturalnych są dwie parzyste, z których jedna jest wielokrotnością liczby 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdz
- Podziękował: 1 raz
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
Przykro mi ale nadal nie rozumiem, no cóż, w każdym razie dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Co to za liczba oraz wykazanie pewnej liczby.
W taki razie prpponuję dowód metodą indukcji matematycznej, że
dla dowolnej \(\displaystyle{ n \in N}\) istnieje \(\displaystyle{ k \in N}\), takie że \(\displaystyle{ n(n+1)(n+2)(n+3)=4k.}\)
dla dowolnej \(\displaystyle{ n \in N}\) istnieje \(\displaystyle{ k \in N}\), takie że \(\displaystyle{ n(n+1)(n+2)(n+3)=4k.}\)