Wyznaczanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice B-B
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie liczb
Wyznacz wszystkie liczby całkowite nieujemne n spełniające równanie
\(\displaystyle{ 2^{n}\cdot (4-n)=2n+4}\)
Nie mogę tego ruszyć;/
\(\displaystyle{ 2^{n}\cdot (4-n)=2n+4}\)
Nie mogę tego ruszyć;/
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 12:55 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczanie liczb
dla pewnych n lewa strona jest dodatnia, a prawa ujemna.
a dla innych n odwrotnie
pozostaje sprawdzić co się dzieje dla n dla których obie strony mają jednakowe znaki.
a dla innych n odwrotnie
pozostaje sprawdzić co się dzieje dla n dla których obie strony mają jednakowe znaki.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice B-B
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie liczb
A ja bym to równanko spróbował przekształcić do postaci:
\(\displaystyle{ 2^{n}=\frac{2n+4}{4-n}}\)
I wtedy prawa strona musi być dodatnia...
\(\displaystyle{ 2^{n}=\frac{2n+4}{4-n}}\)
I wtedy prawa strona musi być dodatnia...
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczanie liczb
zacznij od zastanowienia się nad tym co napisałem...nestinho_acm pisze:Yyy a jak to mam sprawdzić?
dla jakich n prawa jest ujemna, a lewa dodatnia?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice B-B
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczanie liczb
z prawą tak.nestinho_acm pisze:Prawa jest ujemna dla n<-2
Lewa dodatnia dla n<4
Oto chodzi?
z lewą nie o to chodzi,
dla n>4 lewa strona jest ujemna , zaś prawa dodatnia więc sprzeczność
czyli pozostaje Ci sprawdzić dla jakich całkowitych n z przedziału (-2,4) ta równość jest prawdziwa.
Sprawdzasz najzwyczajniej w świecie podstawiając.
Wyznaczanie liczb
To samo byś otrzymał, gdybyś zauważył, że prawa strona tego równania musi być dodatnia:
\(\displaystyle{ 2^{n}=\frac{2n+4}{4-n}}\)
\(\displaystyle{ 2^{n}=\frac{2n+4}{4-n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice B-B
- Podziękował: 7 razy