Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
boomberman07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2009, o 02:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnow

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: boomberman07 »

Dany jest zbiór \(\displaystyle{ A = \{ -\sqrt{2,25} ;\ -1 \frac{3}{4} ;\ - \frac{\pi}{2} ;\ 2 \frac{3}{8};\ 2,(17);\ \sqrt{2} ;\ \sqrt[3]{3 \frac{3}{8} } \}.}\)

a) Wypisz liczby niewymierne należące do zbioru \(\displaystyle{ A}\).

b) Ustaw liczby wymierne należące do zbioru \(\displaystyle{ A}\) w kolejności od najmniejszej do największej

c) Podaj przykład liczby wymiernej \(\displaystyle{ x}\), która spełnia warunek:\(\displaystyle{ \frac{4}{13} < \frac{2}{13} - x < \frac{5}{13}}\)

d) Podaj przykłady liczby niewymiernej \(\displaystyle{ y}\), spełniającej warunek:\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} < 4y < 3 \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 10:57 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: W tagach tex umieszczaj jedynie wyrażenia matematyczne. Klamry generujemy poleceniem: "\{" oraz "\}", natomiast literę pi: "\pi". Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Quaerens »

Co to są liczby wymierne? Są to m.in liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego oraz liczby całkowite.-- 22 listopada 2009, 09:29 --A) \(\displaystyle{ \sqrt{2} ,\ -\frac{\pi}{2}}\)

B) \(\displaystyle{ -\frac{7}{4},\ -\frac{15}{10} ,\ \frac{3}{2} ,\ \frac{215}{99} ,\ \frac{19}{8}}\)

Powinny być dobrze, ale nie jestem pewien.
Mayom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Mayom »

damianplflow pisze:Co to są liczby wymierne? Są to m.in liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego oraz liczby całkowite.
a jakie inne jeszcze?
poza tym: \(\displaystyle{ \sqrt{2}= \frac{ \sqrt{8} }{ \sqrt{4} }}\) czyli pierwiastek z dwóch jest wymierny, hurra!!
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Quaerens »

Hehe pisałem moją interpretację. \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) wymierny?? O cholera polecam dowód niewymierności pierwiastka z dwóch.
Mayom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Mayom »

damianplflow pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) wymierny?? O cholera polecam dowód niewymierności pierwiastka z dwóch.
naprawdę nie zauważyłeś ironii??


Twoja interpretacja definicji liczby wymiernej jest błędna.
No, może nie tyle błędna, co niedokładna.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Quaerens »

Wybacz nie zauważyłem. Nie dokładna, ale da się z nią żyć po części :E
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: miki999 »

Mayom pisze:
damianplflow pisze:Co to są liczby wymierne? Są to m.in liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego oraz liczby całkowite.
a jakie inne jeszcze?
poza tym: \(\displaystyle{ \sqrt{2}= \frac{ \sqrt{8} }{ \sqrt{4} }}\) czyli pierwiastek z dwóch jest wymierny, hurra!!
PWN pisze:ułamek zwykły «ułamek o zapisie składającym się z licznika i mianownika, przedzielonych kreską ułamkową, w których licznik i mianownik są liczbami całkowitymi»
więc chyba \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{ \sqrt{8} }{ \sqrt{4} }}\) nie jest kontrprzykładem.
Mayom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 lis 2009, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Dany jest zbior A i kilka polecen do niego

Post autor: Mayom »

miki999, zgoda.
Ale damianplflow stwierdził, że są to liczby, które można przedstawić za pomocą ułamka zwykłego.

Mój kontrzprzykład odnosił się do tego co napisał damianplflow. )
ODPOWIEDZ