Proszę o pomoc w kilku zadaniach z liczbami pierwszymi:
1) Udowodnić następujące twierdzenie:
Liczby całkowite a i b takie, że \(\displaystyle{ a \neq 0}\) lub \(\displaystyle{ b \neq 0}\) są względnie pierwsze wtedy i tylko wtedy gdy istnieją liczby całkowite x i y takie, że \(\displaystyle{ a x + b y = 1}\)
2) Znaleźć taką liczbę naturalną n, że f(n) jest liczbą złożoną
\(\displaystyle{ f(n)= n^{2} +n+17}\)
3) Znaleźć najmniejszą liczbę złożoną postaci \(\displaystyle{ 3^{n}+ 2}\)
4) Pokazać, że spośród liczb postaci \(\displaystyle{ 2p + 1}\), gdzie p jest liczbą pierwszą, tylko jedna jest sześcianem pewnej liczby tej postaci
5) Jakie liczby między 2320 i 2350 są pierwsze? (nie używając tabel z liczbami pierwszymi)
6) Dowieść, że przy wszelkim całkowitym k liczby \(\displaystyle{ 2k + 1}\) i \(\displaystyle{ 9k + 4}\) są względnie pierwsze, a dla liczb \(\displaystyle{ 2k – 1}\) i \(\displaystyle{ 9k + 4}\) znaleźć ich największy wspólny dzielnik w zależności od liczby k
7) Dowieść, że jeżeli a i b są różnymi liczbami całkowitymi, to istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych n takich, że liczby \(\displaystyle{ a + n}\), \(\displaystyle{ b + n}\) są liczbami naturalnymi względnie pierwszymi.
8) Dowieść, że dla każdej liczby parzystej \(\displaystyle{ n > 6}\) istnieją liczby pierwsze p i q, mniejsze od \(\displaystyle{ n – 1}\) takie, że \(\displaystyle{ (n – p, n – q) = 1}\)
Liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Liczby pierwsze
6) Pierwsza część:
Załóżmy, że d jest ich wspólnym dzielnikiem. Wtedy d dzieli obie te liczby, wielokrotności tych liczb oraz róznice tych liczb. Zatem:
\(\displaystyle{ d|2k+1 \Rightarrow d|8k+4 \\ d|9k+4 \wedge d|8k+4 \Rightarrow d|(9k+4-(8k+4))=k \\ d|k \wedge d|2k+1 \Rightarrow d|1}\)
a to już oczywista sprzeczność.
Załóżmy, że d jest ich wspólnym dzielnikiem. Wtedy d dzieli obie te liczby, wielokrotności tych liczb oraz róznice tych liczb. Zatem:
\(\displaystyle{ d|2k+1 \Rightarrow d|8k+4 \\ d|9k+4 \wedge d|8k+4 \Rightarrow d|(9k+4-(8k+4))=k \\ d|k \wedge d|2k+1 \Rightarrow d|1}\)
a to już oczywista sprzeczność.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Liczby pierwsze
ad 3 n=5 , tj \(\displaystyle{ 3^5+2}\) dzieli sie przez 5
ad4 \(\displaystyle{ 2p+1=m^3}\) to \(\displaystyle{ 2p= (m-1)(m^2+m+1)}\) to \(\displaystyle{ m-1 =2}\) lub \(\displaystyle{ m-1=1}\)
a wiec \(\displaystyle{ m=3, p=13}\)-- 26 listopada 2009, 17:48 --ad 7 \(\displaystyle{ n=p-a}\) p bedzie dowolna liczna pierwsza , nie bedaca dzielnikiem b-a
ad4 \(\displaystyle{ 2p+1=m^3}\) to \(\displaystyle{ 2p= (m-1)(m^2+m+1)}\) to \(\displaystyle{ m-1 =2}\) lub \(\displaystyle{ m-1=1}\)
a wiec \(\displaystyle{ m=3, p=13}\)-- 26 listopada 2009, 17:48 --ad 7 \(\displaystyle{ n=p-a}\) p bedzie dowolna liczna pierwsza , nie bedaca dzielnikiem b-a