liczby całkowite parzyste i nieparzyste

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rhomcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2007, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

liczby całkowite parzyste i nieparzyste

Post autor: rhomcio »

Jakie liczby całkowite należy podstawić zamiast x, y, z w ułamkach:
\(\displaystyle{ \frac{3x-1}{7}, \frac{5y-1}{9}, \frac{3z-1}{5}}\)
aby pierwszy z nich stał się liczbą całkowitą, drugi liczbą całkowitą parzystą, trzeci liczbą całkowitą nieparzystą?
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 14 razy

liczby całkowite parzyste i nieparzyste

Post autor: emelcia »

w pierwszym ułamku x=5
w drugim ułamku y=11
w trzecim ułamku z=5

rhomcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2007, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

liczby całkowite parzyste i nieparzyste

Post autor: rhomcio »

ale to chyba nie jedyna odpowiedź, pewnie jest jakieś bardziej skomplikowane rozwiązanie..
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 14 razy

liczby całkowite parzyste i nieparzyste

Post autor: emelcia »

masz rację
naczytałam się zadań z gimnazjum to banalne odpowiedzi podałam
a to zakres z jakiego poziomu i jakiej szkoły?
ODPOWIEDZ