Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
loocash
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znikad
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: loocash »
Potrzebuję wzoru, który obliczy mi coś takiego:
Mamy n różnych dodatnich liczb naturalnych, obliczyć ilość wszystkich możliwych iloczynów pomiędzy nimi.
np:
n = 3
(a, b, c)
1. a
2. b
3. c
4. ab
5. ac
6. abc
wynik = 6
Gdyby coś wzór może pominąć same liczby (w tym przypadku 1.-3.) ponieważ zawsze mogę to potem dodać.
następny przykład:
n = 2
(a, b)
1.a
2.b
3.ab
wynik = 3
n = 4
(a, b, c, d)
1. a
2. b
3. c
4. d
5. ab
6. ac
7. ad
8. abc
9. bcd
10. abd
11. acd
12. abcd
wynik = 12 (o ile sam się nie pomyliłem)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Post
autor: silicium2002 »
nooo zgubiłeś chociażby bc, bd etc.
-
loocash
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znikad
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: loocash »
Racja - sorry.
Ale wiecie o co mi chodzi.
Więc jak macie coś?
-
xanowron
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Post
autor: xanowron »
\(\displaystyle{ S={n \choose 1} + {n \choose 2} +...+ {n \choose n-1} + {n \choose n} =2^{n}-1}\)