Zad.
Znaleźć dwie ostatnie cyfry liczby: \(\displaystyle{ 9^{99}}\).
\(\displaystyle{ 9^3 \equiv 29\pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^9 \equiv 29^3 \pmod{100}, 29^3 \equiv 89 \pmod{100} \Rightarrow 9^9 \equiv 89 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 89 \equiv -11 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^9 \equiv -11 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{45} \equiv (-11)^5 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{45} \equiv -51 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{45} \equiv 49 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{90} \equiv 49^2 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{90} \equiv 1 \pmod{100}}\)
\(\displaystyle{ 9^{90} \cdot 9^9=9^{99} \equiv 89 \cdot 1 \pmod{100} \equiv 89 \pmod{100}}\)
Czy mój sposób rozwiązania jest dobry?
Bardzo proszę o sprawdzenie.
Dwie ostatnie cyfry liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
Wynik masz poprawny, ale nie bardzo rozumiem, na czym właściwie polega ten sposób - wygląda to raczej dość przypadkowo.
Najłatwiej to chyba obliczyć, korzystając najpierw z tw Eulera - ponieważ 9 i 100 są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ 9^{\varphi(100)}\equiv 1\ (mod \ 100)}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi(100)=100\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5}=40}\). Mamy więc \(\displaystyle{ 9^{99}\equiv 9^{19}\ (mod\ 100)}\).
Aby najszybciej obliczyć ta potęgę, rozkładasz ją na sumę potęg dwójki: 19=16+2+1. Obliczasz po kolei \(\displaystyle{ 9^2, 9^4=(9^2)^2, 9^8=(9^4)^2, 9^{16}=(9^8)^2}\), a potem bierzesz te potęgi, które Ci są potrzebne.
Jeśli nie znasz tw Eulera, to rozpisujesz oryginalną potęgę na sumę potęg dwójki i liczysz j.w.
Pozdrawiam.
Najłatwiej to chyba obliczyć, korzystając najpierw z tw Eulera - ponieważ 9 i 100 są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ 9^{\varphi(100)}\equiv 1\ (mod \ 100)}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi(100)=100\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{5}=40}\). Mamy więc \(\displaystyle{ 9^{99}\equiv 9^{19}\ (mod\ 100)}\).
Aby najszybciej obliczyć ta potęgę, rozkładasz ją na sumę potęg dwójki: 19=16+2+1. Obliczasz po kolei \(\displaystyle{ 9^2, 9^4=(9^2)^2, 9^8=(9^4)^2, 9^{16}=(9^8)^2}\), a potem bierzesz te potęgi, które Ci są potrzebne.
Jeśli nie znasz tw Eulera, to rozpisujesz oryginalną potęgę na sumę potęg dwójki i liczysz j.w.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
Dwie ostatnie cyfry liczby
jak dla mnie sposób przedstawiony przez Hatcher, jest jak najbardziej poprawny.
IMO nic nie jest przypadkowo, wszystko ładnie rozpisane po kolei.
IMO nic nie jest przypadkowo, wszystko ładnie rozpisane po kolei.