wykazać podzielność sumy potęg
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
wykazać podzielność sumy potęg
wsk. ta liczba jest sumą ciągu geometrycznego, policz sume jego sume i zobaczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
wykazać podzielność sumy potęg
lepiej bez żadnego sumowania:
\(\displaystyle{ 3^{2k} \equiv 1 \ (mod \ 4)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2k+1} \equiv -1 \ (mod \ 4)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2k} \equiv 1 \ (mod \ 4)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2k+1} \equiv -1 \ (mod \ 4)}\)
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
wykazać podzielność sumy potęg
Lepiej łopatologicznie:
\(\displaystyle{ 3+3^{2}=3(1+3)}\)
\(\displaystyle{ 3^{3}+3^{4}=3^{3}(1+3)}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ 3+3^{2}+...+3^{100}=(1+3)(3+3^{3}+3^{5}+...+3^{99})=4(3+3^{3}+3^{5}+...+3^{99})}\)
\(\displaystyle{ 3+3^{2}=3(1+3)}\)
\(\displaystyle{ 3^{3}+3^{4}=3^{3}(1+3)}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ 3+3^{2}+...+3^{100}=(1+3)(3+3^{3}+3^{5}+...+3^{99})=4(3+3^{3}+3^{5}+...+3^{99})}\)