liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
Mam problem z następującym zadaniem:
"Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\), wiedzac, ze liczby \(\displaystyle{ p+2 , p+4}\) są również pierwsze.
Może ktoś z Was umiałby mi pomóc?
"Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\), wiedzac, ze liczby \(\displaystyle{ p+2 , p+4}\) są również pierwsze.
Może ktoś z Was umiałby mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2009, o 21:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
hmmm nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale postaci konkretnej, znalazłam jedna trojke 3,5 , 7 ale nie wiem czy to jedyne rozwiazanie, czy sa jeszcze jakies, a jesli nie ma to jak to pokazac?
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby pierwsze
owszem, jest to jedyne rozwiązanie.
trójka spełnia warunki zadania.
liczb pierwszych podzielnych przez 3 więcej nie ma.
o poostać liczby chodziło mi na przykład o 5k+1.
ale o jaką chodzi w zadaniu (która przyda się do rozwiązania) sam spróbuj wykombinować
trójka spełnia warunki zadania.
liczb pierwszych podzielnych przez 3 więcej nie ma.
o poostać liczby chodziło mi na przykład o 5k+1.
ale o jaką chodzi w zadaniu (która przyda się do rozwiązania) sam spróbuj wykombinować
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
A jak zrobic takie zadanie? Chodzi mi o konkretne rozwiazanie:
p - liczba pierwsza
Wyznaczyć wszystkie takie liczby p, dla których p+6, p + 12, p+18, p+24 są również pierwsze? Jak się za to zabrać?
p - liczba pierwsza
Wyznaczyć wszystkie takie liczby p, dla których p+6, p + 12, p+18, p+24 są również pierwsze? Jak się za to zabrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
Tak, w moim pierwszym zadaniu p - musiało być nieparzyste. Mielismy do czynienia z trójką kolejnych liczby nieparzystych, wiec jedna z nich musiala byc podzielna przez 3. Z tego wynika, ze jedna z liczb musiała byc = 3, bo inaczej bylaby wielokrotnascia 3 , czyli juz nie bylaby pierwsza. Dlatego mamy rozwiazanie 3,5, 7 i jest ono jedyne.
Natomiast w moim drugim zadaniu mam do czynienia z kolejnymi 6 liczbami nieparzystymi i nie wiem co dalej... (chociaz znam jedno rozwiazanie) Ale znow nie umiem stwierdzic jego jedynosci, tudziez znalezc innych rozwiazan...
Natomiast w moim drugim zadaniu mam do czynienia z kolejnymi 6 liczbami nieparzystymi i nie wiem co dalej... (chociaz znam jedno rozwiazanie) Ale znow nie umiem stwierdzic jego jedynosci, tudziez znalezc innych rozwiazan...
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby pierwsze
dlaczego sądzisz, że p, p+2, p+4 są kolejnymi licbami naturalnymi? oOMielismy do czynienia z trójką kolejnych liczby nieparzystych
tym bardziej, że:
a one na pewno nie są kolejnymi, z tego co wiem pomiędzy trójką i piątką jest czwórka, zaś pomiędzy siódeką a piątką szóstka )Dlatego mamy rozwiazanie 3,5, 7 i jest ono jedyne.
spróbuj rozpatrzeć liczby postaci 3k, 3k+1 i 3k+2. napisz co wywnioskowałeś.
dlaczego??Natomiast w moim drugim zadaniu mam do czynienia z kolejnymi 6 liczbami nieparzystymi
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
gendion, napisałem : "Mielismy do czynienia z trójką kolejnych liczby NIEPARZYSTYCH"
liczby pierwsze
Rozpatrz reszty z dzielenia przez 5 wszystkich tych pięciu liczb: \(\displaystyle{ p}\), \(\displaystyle{ p+6}\), \(\displaystyle{ p+12}\), \(\displaystyle{ p+18}\), \(\displaystyle{ p+24}\). A potem odpowiedz sobie na pytanie ile jest możliwych reszt dzielenia przez 5?KrolikWszechczasow pisze: p - liczba pierwsza
Wyznaczyć wszystkie takie liczby p, dla których p+6, p + 12, p+18, p+24 są również pierwsze? Jak się za to zabrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby pierwsze
ops, sorrki, nie doczytałem dokładnie .KrolikWszechczasow pisze:gendion, napisałem : "Mielismy do czynienia z trójką kolejnych liczby NIEPARZYSTYCH"
No to ja już Ci dałem duzą podpwoiedź do pierwszego, cinny, dał ci dużą podpwiedź do drugiego, więc sobie poradzisz
Twój sposób w pierwsyzm jest chyba poprawny, ale da się dużo szybciej i zgrabniej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
Dzięki, juz wiem, w drugim zadaniu mamy do czynienia z piątką liczb, które przy dzieleniu przez 5 dają wszystkie z mozliwych reszt, czyli 0,1,2,3,4. Zatem jedna z nich jest wielokrotnoscia liczby 5, czyli moze byc tylko rowna 5. I mamy rozwiazanie 5,11,17,23,29. Dzięki -- 9 lis 2009, o 21:25 --gedion, jakie jest to bardziej elegnckie rozwiazanie do pierwszego? Bardzo mnie to ciekawi, zdradzisz mi?
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby pierwsze
Nie, sam ładnie zrobiłeś drugie, więc z pierwszym też dasz radęKrolikWszechczasow pisze:zdradzisz mi?
przypomnę moją podpowiedź:
spróbuj rozpatrzeć liczby postaci 3k, 3k+1 i 3k+2. napisz co wywnioskowałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś gminna
liczby pierwsze
gendion, mam wrazenie , ze nie czytasz dokladnie moich wypowiedzi. Otóż potrafię juz rozwiazac pierwsze i drugie zadanie. Piszesz "Twój sposób w pierwsyzm jest chyba poprawny, ale da się dużo szybciej i zgrabniej " Więc pytam o ten duzo szybszy i poprawny (wg mnie sposob rozwiazania pierwszego zadania -przedstawiony przeze mnie, jest identyczny jak sposob rozwiazania drugiego) Wiec nie wiem jak to zrobic szybciej i zgrabniej...dlatego pytam... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby pierwsze
no po prostu ładniej zapisane:
sprawdzamy dla p=3 działa
dalej liczba p może być postaci 3k+1 ale to się kłóci z warunkiem 'pierwszości' p+2
lub p może być postaci 3k+2 ale to z drugim warunkiem jest sprzeczne ;d
moim zdaniem krócej , zgrabniej, ładniej, ale co kto woli ;d
sprawdzamy dla p=3 działa
dalej liczba p może być postaci 3k+1 ale to się kłóci z warunkiem 'pierwszości' p+2
lub p może być postaci 3k+2 ale to z drugim warunkiem jest sprzeczne ;d
moim zdaniem krócej , zgrabniej, ładniej, ale co kto woli ;d