kongruencje ostatnia cyfra

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
markez444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 paź 2009, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 7 razy

kongruencje ostatnia cyfra

Post autor: markez444 »

Witam;
Mam problem z kongruencjami czy ktoś z Was zna jakiś dobry link gdzie można byłoby trochę poczytać na ten temat a najlepiej żeby zobaczyć przykłady. Co i jak po kolei z czego wynika. Bo jedynie mam takie przykłady że kompletnie nie idzie ich pojąć całych. A czy moglibyście mi pomoc w rozwiązaniu takiej kongruencji: 19^1234?
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

kongruencje ostatnia cyfra

Post autor: kammeleon18 »

\(\displaystyle{ 19^2 \equiv 1 \ mod \ 10 \\
(19^2)^{617} \equiv 1^{617} \ mod \ 10}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2009, o 18:31 przez kammeleon18, łącznie zmieniany 1 raz.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

kongruencje ostatnia cyfra

Post autor: xanowron »

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q
... fp=1&cad=b

Pierwszy link...
markez444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 paź 2009, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 7 razy

kongruencje ostatnia cyfra

Post autor: markez444 »

teraz juz jasne dlaczego 617 to w tych kongruencjach chodzi o to aby zejsc do 1???
abc666

kongruencje ostatnia cyfra

Post autor: abc666 »

Nie zawsze, często trzeba kombinować. Jak porozwiązujesz trochę to będziesz już pamiętał jak niektóre liczby przystają, jakie "triki" można wykorzystać. Np. jak trzeba powiedzieć jakie są dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{999}}\) to głównie trzeba zauważyć że \(\displaystyle{ 24^{2}\equiv -24\ (mod\ 100)}\)

Np. w 3 wyniku z google masz kilka zadań rozwiązanych.
ODPOWIEDZ