\(\displaystyle{ \sqrt{11-6 \sqrt{2} }}\) + \(\displaystyle{ \sqrt{27+10 \sqrt{2} }}\) =
Oblicz :
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{4}}\) * \(\displaystyle{ \sqrt[5]{4 ^{2} }}\)
Udowodnij, że liczba jest wymierna
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Udowodnij, że liczba jest wymierna
\(\displaystyle{ \sqrt{11-6\sqrt{2}}= 3-\sqrt{2}}\)
i
\(\displaystyle{ \sqrt{27+10\sqrt{2}}= 5+\sqrt{2}}\)
i
\(\displaystyle{ \sqrt{27+10\sqrt{2}}= 5+\sqrt{2}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Udowodnij, że liczba jest wymierna
bo \(\displaystyle{ (3-\sqrt{2})^2 = 11-6\sqrt{2}}\)
i
\(\displaystyle{ (5+\sqrt{2})^2 = 27+10\sqrt{2}}\)
i
\(\displaystyle{ (5+\sqrt{2})^2 = 27+10\sqrt{2}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy