Kolejne potęgi i wzór na liczbę

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Maycel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 paź 2009, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła

Kolejne potęgi i wzór na liczbę

Post autor: Maycel »

Witam !

Proszę o pomoc w zadaniu : Wiedząc, że \(\displaystyle{ x^{2}=x+1}\), oblicz kolejne potęgi \(\displaystyle{ x^{3}=? , x^{4}=? , x^{5}=? , x^{6}}\) Podaj wzór na \(\displaystyle{ x^{n}=?}\) . Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2009, o 18:21 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Kolejne potęgi i wzór na liczbę

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ x^3=x^2 \cdot x = (x+1) \cdot x = x^2 + x = (x+1)+x =2x+1 \\ x^4=x^3 \cdot x = (2x+1) \cdot x = 2x^2+x = 2(x+1)+x = 3x+2}\)

Podpowiem, że współczynniki przy x i wyrazie wolnym będą miały pewien związek z ciągiem Fibonacciego, zrób jeszcze kilka przykładów i powinieneś zauważyć.
Maycel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 paź 2009, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła

Kolejne potęgi i wzór na liczbę

Post autor: Maycel »

Faktycznie, \(\displaystyle{ x^{n-2}+x^{n-1}=x^{n}}\) , dziękuję ślicznie !
ODPOWIEDZ