wykaz podzielność liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gosienka66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lis 2009, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

wykaz podzielność liczby

Post autor: gosienka66 »

Wykaż że liczba \(\displaystyle{ 12 ^{20}-1}\) jest podzielna przez 11.
pipol

wykaz podzielność liczby

Post autor: pipol »

Ogólnie \(\displaystyle{ (n+1)^k -1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wykaz podzielność liczby

Post autor: Mariusz M »

gosienka66 pisze:Wykaż że liczba \(\displaystyle{ 12 ^{20}-1}\) jest podzielna przez 11.
Skorzystaj z małego twierdzenia Fermata

\(\displaystyle{ 12^{10}\ =1 \mod \ 11}\)
\(\displaystyle{ \left(12^{10 \right)^{2}} \ =1^2 \mod \ 11}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

wykaz podzielność liczby

Post autor: TheBill »

Lub z:
\(\displaystyle{ a ^{n} - 1 = \left(a-1 \right) \left( 1+a+a ^{2}+ ... + a ^{n-1} \right)}\)
ODPOWIEDZ