rozwiązania równania.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
K.Inc.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 3 mar 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PT
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 13 razy

rozwiązania równania.

Post autor: K.Inc. »

Czy można powiedzieć coś więcej o rozwiązaniach równania (w zbiorze liczb rzeczywistych):

\(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 = 1}\), niż to, że mieszczą się w przedziale \(\displaystyle{ <-1;1>}\) ?

Dokładniej chodzi mi o potwierdzenie tego, że pierwiastków nie można uzależnić od jednej z tych zmiennych, czyli np. zabieg pod tytułem niech \(\displaystyle{ a}\) będzie stałe nie wiele pomaga.
frej

rozwiązania równania.

Post autor: frej »

Ogólnie \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\) jest równaniem sfery, zatem dla stałego \(\displaystyle{ a}\) reszta rozwiązań znajduje się na okręgu \(\displaystyle{ y^2+z^2=1-a^2}\)
ODPOWIEDZ