jak zapisac wzor skroconego mnozenia
jak zapisac wzor skroconego mnozenia
\(\displaystyle{ (15 \sqrt{3}+45)(15 \sqrt{3}+15)(45-15 \sqrt{3})(15 \sqrt{3}-15)}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
jak zapisac wzor skroconego mnozenia
\(\displaystyle{ (15 \sqrt{3}+45)(15 \sqrt{3}+15)(45-15 \sqrt{3})(15 \sqrt{3}-15)=(45+15 \sqrt{3})(45-15 \sqrt{3})(15 \sqrt{3}+15)(15 \sqrt{3}-15)}\)
skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2-b^2}\)
skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2-b^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
jak zapisac wzor skroconego mnozenia
\(\displaystyle{ (15 \sqrt{3}+45)(15 \sqrt{3}+15)(45-15 \sqrt{3})(15 \sqrt{3}-15)=(45+15 \sqrt{3})(45-15 \sqrt{3})(15 \sqrt{3}+15)=(45^2-(15 \sqrt{3})^2)((15 \sqrt{3})^2-15^2)=}\)