Wykazać podzielność przez sześć
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlaskie
Wykazać podzielność przez sześć
Witam. Od kilkudziesięciu dobrych minut głowię się nad zadaniem, które każe mi udowodnić, że jeśli liczba \(\displaystyle{ n}\) jest większa od 2000, a liczby \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ n+2}\) są liczbami pierwszymi, to liczba \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielna przez 6. Nie mam nawet pojęcia, jak się do tego zabrać. Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, o 19:54 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wykazać podzielność przez sześć
Liczba \(\displaystyle{ n}\) jest większa od \(\displaystyle{ 3}\) i jest pierwsza, zatem jest postaci \(\displaystyle{ n=3k+1 \vee n=3k+2}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+1}\), to \(\displaystyle{ n+2=3k+1+2=3(k+1)}\), zatem \(\displaystyle{ n+2}\) nie jest liczbą pierwszą.
Jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+2}\), to \(\displaystyle{ n+2=3k+2+2=3(k+1)+1}\), zatem \(\displaystyle{ n+2}\) może być liczbą pierwszą.
Więc \(\displaystyle{ n=3k+2}\), a co za tym idzie \(\displaystyle{ n+1=3(k+1)}\) zatem jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\).
Dodatkowo jeżeli liczba \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza i większa od \(\displaystyle{ 2}\) to jest nieparzysta, więc \(\displaystyle{ n+1}\) jest parzyste.
Zatem \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 6}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+1}\), to \(\displaystyle{ n+2=3k+1+2=3(k+1)}\), zatem \(\displaystyle{ n+2}\) nie jest liczbą pierwszą.
Jeżeli \(\displaystyle{ n=3k+2}\), to \(\displaystyle{ n+2=3k+2+2=3(k+1)+1}\), zatem \(\displaystyle{ n+2}\) może być liczbą pierwszą.
Więc \(\displaystyle{ n=3k+2}\), a co za tym idzie \(\displaystyle{ n+1=3(k+1)}\) zatem jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\).
Dodatkowo jeżeli liczba \(\displaystyle{ n}\) jest pierwsza i większa od \(\displaystyle{ 2}\) to jest nieparzysta, więc \(\displaystyle{ n+1}\) jest parzyste.
Zatem \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlaskie
Wykazać podzielność przez sześć
Serdecznie dziękuję. Mam tylko pytanie, skąd wiadomo, że n dzieli się przez 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wykazać podzielność przez sześć
\(\displaystyle{ n}\) nie może dzielić się przez \(\displaystyle{ 2}\) bo jest liczbą pierwszą.
Jak liczba nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\) to jest nieparzysta i można ją zapisać jako \(\displaystyle{ a=2k+1}\)
Więc \(\displaystyle{ a+1=2k+2=2(k+1)}\)
Jak liczba nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\) to jest nieparzysta i można ją zapisać jako \(\displaystyle{ a=2k+1}\)
Więc \(\displaystyle{ a+1=2k+2=2(k+1)}\)