Znajdź pary liczb x, y spełniających warunki \(\displaystyle{ x+y=100}\) oraz \(\displaystyle{ NWD(x,y)=5}\).
Nie ogarniam podzielności liczb, proszę o pomoc.
Znajdź pary liczb spełniające warunki..
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Znajdź pary liczb spełniające warunki..
Zatem:
\(\displaystyle{ x=5a \\
y=5b}\)
oraz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze.-- 29 października 2009, 11:41 --No i teraz masz:
\(\displaystyle{ 5a+5b=100 \\
a+b=20}\)
I chyba umiesz wymienić wszystkie pary liczb względnie pierwszych o sumie 20.
\(\displaystyle{ x=5a \\
y=5b}\)
oraz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze.-- 29 października 2009, 11:41 --No i teraz masz:
\(\displaystyle{ 5a+5b=100 \\
a+b=20}\)
I chyba umiesz wymienić wszystkie pary liczb względnie pierwszych o sumie 20.