witam...
Czy mozna jakos ladniej zapisac
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^i i^2}\)
w sensie jakis ladny wzorek z ktorego od razu by wychodzilo
Edit::
ok juz mam.
suma kwadratów kolejnych liczb nauralnych
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
suma kwadratów kolejnych liczb nauralnych
to bylo do pewnego algorytmu
suma jest rowna co do wartosci bezwzglednej
\(\displaystyle{ S= \frac{n^2+n}{2}}\)
teraz musze wyznaczyc znak... "-" gdy jest parzysta liczba kroków, "+" gdy nieparzysta...
w sumie teraz zastanawiam sie jak to usprawnic bo przechodzi mi tylko 6/10 testow ;/
suma jest rowna co do wartosci bezwzglednej
\(\displaystyle{ S= \frac{n^2+n}{2}}\)
teraz musze wyznaczyc znak... "-" gdy jest parzysta liczba kroków, "+" gdy nieparzysta...
w sumie teraz zastanawiam sie jak to usprawnic bo przechodzi mi tylko 6/10 testow ;/