Wykaż, że liczby spełniają warunek

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ghjk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2009, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm

Wykaż, że liczby spełniają warunek

Post autor: ghjk »

Wykaż, że jeżeli liczby x,y,z są parami różne i spełniają warunek:

\(\displaystyle{ (x-y)\sqrt[3]{1-z^3}+(y-z)\sqrt[3]{1-x^3}}+(z-x)\sqrt[3]{1-y^3}=0}\)

to

\(\displaystyle{ (1-x^3)(1-y^3)(1-z^3)=(1-xyz)^3}\)

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11590
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 750 razy

Wykaż, że liczby spełniają warunek

Post autor: mol_ksiazkowy »

To juz niegdys było na forum >> Kolko matematyczne > Suplement KMDO
ODPOWIEDZ