Niewymierna... dawny temat

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Michocio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 sie 2008, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Niewymierna... dawny temat

Post autor: Michocio »

Witam!

Znalazłem kiedyś na temat forum, \(\displaystyle{ \sqrt{2} +1}\) czy jest wymierna, próbuje go odnowa znalezc, ale nie mogę (szukam już sporo czasu).

Pojawia się więc pytanie czy \(\displaystyle{ \sqrt{2} +1}\) jest wymierne (nie jest ale jak to udowodnić) i uogulniając niewymierna +1.

Molby mi ktoś udowodnić te przykłady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Niewymierna... dawny temat

Post autor: grzywatuch »

Niewymierność \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) masz tu:

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_niewymierności_pierwiastka_z_dwóch
wg mnie jeżeli liczbe niewymierną zwiekszymy o \(\displaystyle{ 1}\) to dalej to bedzie liczba niewymierna xD
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Niewymierna... dawny temat

Post autor: xanowron »

grzywatuch pisze: wg mnie jeżeli liczbe niewymierną zwiekszymy o \(\displaystyle{ 1}\) to dalej to bedzie liczba niewymierna xD
Zakładamy nie wprost, że \(\displaystyle{ \sqrt{2} +1 \in \mathbb{W}}\)
Więc \(\displaystyle{ \sqrt{2} +1=\frac{p}{q}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} =\frac{p}{q}-1}\)
Po prawej wymierna, a po lewej z założenia niewymierna.
ODPOWIEDZ