rozwiązać w liczbach całkowitych:
\(\displaystyle{ y^{2}=x^{3}+16}\)
równanie w całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
równanie w całkowitych
W zasadzie łatwo da się zrobić.
Rozważmy 2 przypadki:
1)\(\displaystyle{ y\equiv 1 \ (mod2)}\)
Zauważmy, że wtedy \(\displaystyle{ (y-4,y+4)=1}\) oraz \(\displaystyle{ (y-4)(y+4)=x^{3}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \exists_{a,b\in \mathbb{N}} \ y-4=a^{3} \ y+4=b^{3}}\)
No ale wtedy \(\displaystyle{ (b-a)(a^{2}+ab+b^{2})=b^{3}-a^{3}=8}\) i tutaj da się wyliczyć na palcach.
2)\(\displaystyle{ y=2y_{1}}\)
Tutaj idzie "na palę":
\(\displaystyle{ (4y_{1}^{2}=x^{3}+16)\Rightarrow (x=2x_{1})}\)
\(\displaystyle{ (y_{1})^{2}=2x_{1}^{3}+8)\Rightarrow (y_{1}=2y_{2})}\)
\(\displaystyle{ (2y_{2}^{2}=x_{1}^{3}+4)\Rightarrow (x_{1}=2x_{2})}\)
\(\displaystyle{ (y_{2}^{2}=4x_{2}^{3}+2)\Rightarrow (y_{2}=2y_{3})}\)
\(\displaystyle{ 2y_{3}^{2}=2x_{2}^{3}+1}\) sprzeczność (oczywiście milcząco założyłem tutaj \(\displaystyle{ x\neq 0}\))
Pozdrawiam
Rozważmy 2 przypadki:
1)\(\displaystyle{ y\equiv 1 \ (mod2)}\)
Zauważmy, że wtedy \(\displaystyle{ (y-4,y+4)=1}\) oraz \(\displaystyle{ (y-4)(y+4)=x^{3}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \exists_{a,b\in \mathbb{N}} \ y-4=a^{3} \ y+4=b^{3}}\)
No ale wtedy \(\displaystyle{ (b-a)(a^{2}+ab+b^{2})=b^{3}-a^{3}=8}\) i tutaj da się wyliczyć na palcach.
2)\(\displaystyle{ y=2y_{1}}\)
Tutaj idzie "na palę":
\(\displaystyle{ (4y_{1}^{2}=x^{3}+16)\Rightarrow (x=2x_{1})}\)
\(\displaystyle{ (y_{1})^{2}=2x_{1}^{3}+8)\Rightarrow (y_{1}=2y_{2})}\)
\(\displaystyle{ (2y_{2}^{2}=x_{1}^{3}+4)\Rightarrow (x_{1}=2x_{2})}\)
\(\displaystyle{ (y_{2}^{2}=4x_{2}^{3}+2)\Rightarrow (y_{2}=2y_{3})}\)
\(\displaystyle{ 2y_{3}^{2}=2x_{2}^{3}+1}\) sprzeczność (oczywiście milcząco założyłem tutaj \(\displaystyle{ x\neq 0}\))
Pozdrawiam