Dwie ostatnie cyfry. Trudna liczba

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kamil142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Dwie ostatnie cyfry. Trudna liczba

Post autor: kamil142 »

Określ dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 99 ^{99} -51^{51}}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Dwie ostatnie cyfry. Trudna liczba

Post autor: klaustrofob »

za pomocą kongruencji: \(\displaystyle{ 99\equiv_{100} -1}\) czyli \(\displaystyle{ 99^{99}\equiv_{100} (-1)^{99}\equiv -1}\) tj. ostatnie cyfry odjemnej to 99. \(\displaystyle{ 51^2=2601\equiv 1}\) tj. \(\displaystyle{ 51^{51}=51^{50}\cdot 51=(51^2)^{25}\cdot 51\equiv 1\cdot 51}\) tj. ostatnie cyfry odjemnika to 51.
kamil142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Dwie ostatnie cyfry. Trudna liczba

Post autor: kamil142 »

Czyli te dwie ostatnie cyfry to 48?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Dwie ostatnie cyfry. Trudna liczba

Post autor: klaustrofob »

tak.
ODPOWIEDZ