Nierówność i układ równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Vyohman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:37
Płeć: Mężczyzna

Nierówność i układ równań

Post autor: Vyohman »

Cześć.
Mogłby mi ktoś rozwiązać tą nierówność:
4(x-1)>2x+5
i ten układ równań:
2x+y=0
2y=-3x+1

i wytłumaczyć o co chodzi...
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Nierówność i układ równań

Post autor: mathX »

1.
\(\displaystyle{ 4(x-1)>2x+5}\)
\(\displaystyle{ 4x-4>2x+5 \ \ \ | -2x +4}\)
\(\displaystyle{ 2x>9}\)
\(\displaystyle{ x>9}\)
Innymi słowy \(\displaystyle{ x \in (9;+ \infty )}\)

2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y=0 \\ 2y=-3x+1 \end{cases}}\)

Z pierwszego wyznacz \(\displaystyle{ y}\) i podstaw w drugim. Wyliczysz wtedy \(\displaystyle{ x}\). Następnie wstawisz policzony \(\displaystyle{ x}\) do jednego z równań i wyliczysz \(\displaystyle{ y}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ