Funkcja i granica

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Funkcja i granica

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech dana bedzie funkcja:
\(\displaystyle{ f(n)= \begin{cases} 1, \ dla \ n \in \{ 2,4, 6, 8,....\} \\ 2, dla \ n \in \{1, 3, 5, 7,... \} \end{cases}}\)
oraz niech
\(\displaystyle{ S(x)= \sum_{n \leq x} f(n)}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty} \frac{S(x)}{x}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Funkcja i granica

Post autor: »

Rozwiązanie:    
Q.
ODPOWIEDZ