oblicz blad
oblicz blad
oblicz roznice b-a, gdzie a=4,25 i b=4,48. otrzymany wynik zaokraglij do czesci dziesiatnych, a natepnie oblicz blad wzgledny otrzymanego przyblizenia
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
oblicz blad
\(\displaystyle{ b-a=4,48-4,25=0,23 \approx 0,2}\) jeżeli do dziesiątych to patrzymy na cyfre po cyfrze dziesiatek ( od 5 zaokrąglamy do góry)
blad wzgledny otrzymanego przyblizenia:
\(\displaystyle{ \frac{0,23}{4,48}=0,05133928571428571429 \approx 0,051}\)
blad wzgledny otrzymanego przyblizenia:
\(\displaystyle{ \frac{0,23}{4,48}=0,05133928571428571429 \approx 0,051}\)